KRONIKA SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 6 IM. JANA PAWŁA II W SANOKU

 

186 |  "JADALNE GLEBY" - zadanie projektowe w klasie 7a...

STRONA GŁÓWNA

W ramach omawianego na lekcji geografii tematu „Gleb w Polsce”, uczniowie klasy 7a, poznali czynniki glebotwórcze oraz podstawowe profile gleb występujących w naszym kraju.

Na kolejnej lekcji każdy uczeń miał przygotować w słoiku „jadalny profil” wybranej przez siebie gleby. Do ich tworzenia mieli wykorzystać różnego rodzaju produkty spożywcze, takie jak: pokruszone herbatniki, pierniki, płatki, czekolada, wafle ryżowe, a nawet żelki, które imitowały charakterystyczną roślinność występującą na danym typie gleby.

Kolejny etap przygotowania gleby polegał na opisaniu poszczególnych warstw w utworzonym profilu. W ten sposób siódmoklasiści stworzyli unikalne profile glebowe. Po sesji zdjęciowej nastąpiła najbardziej oczekiwana część lekcji – konsumpcja „gleby”.

!!!  Wszystkim uczniom gratuluję kreatywności i pomysłowości  !!!

 

Poniedziałek  23.01.2023  ||    Dodała  Marta W.