KRONIKA SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 6 IM. JANA PAWŁA II W SANOKU |
|
186 | "JADALNE GLEBY" - zadanie projektowe w klasie 7a... |
STRONA GŁÓWNA |
|
|
W ramach omawianego na lekcji geografii tematu „Gleb w Polsce”, uczniowie klasy 7a, poznali czynniki glebotwórcze oraz podstawowe profile gleb występujących w naszym kraju. Na kolejnej lekcji każdy uczeń miał przygotować w słoiku „jadalny profil” wybranej przez siebie gleby. Do ich tworzenia mieli wykorzystać różnego rodzaju produkty spożywcze, takie jak: pokruszone herbatniki, pierniki, płatki, czekolada, wafle ryżowe, a nawet żelki, które imitowały charakterystyczną roślinność występującą na danym typie gleby. Kolejny etap przygotowania gleby polegał na opisaniu poszczególnych warstw w utworzonym profilu. W ten sposób siódmoklasiści stworzyli unikalne profile glebowe. Po sesji zdjęciowej nastąpiła najbardziej oczekiwana część lekcji – konsumpcja „gleby”. !!! Wszystkim uczniom gratuluję kreatywności i pomysłowości !!!
|
|
Poniedziałek 23.01.2023 || Dodała Marta W. |
|
|