KRONIKA SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 6 IM. JANA PAWŁA II W SANOKU |
|
82 | Obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania... |
STRONA GŁÓWNA |
|
|
Edukacja zdrowotna jest bardzo ważna dlatego w naszej szkole staramy się uczyć prawidłowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat. Bardzo dobrym momentem ku temu są obchody Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, które przypadają na 8 listopada. Celem tego święta jest przede wszystkim promowanie zdrowego jedzenia oraz profilaktyka chorób będących konsekwencją złej diety. W tym roku gościliśmy panie dietetyczki Izabelę Pałys i Agnieszkę Głaz-Żebracką z Gabinetu 3 Kroki, które podczas prelekcji w przekazały naszym uczniom wiele bardzo ważnych informacji odnośnie produktów, które są przez nich spożywane. Spotkania te miały na celu przybliżyć uczniom zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzę, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, aby w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia. Obchodom Dnia Zdrowego Jedzenia współtowarzyszył Szkolny Konkurs „Talerz pełen zdrowia”, w którym to młodsi uczniowie przygotowywali plakaty promujące zdrowy posiłek, zaś uczniowie klas starszych samodzielnie w domu wykonywali zdrowe danie. Zwycięzcami konkursu zostali: --- kategoria klas 0-III:
I miejsce: Julia Borek (2a) Wyróżnienia: Zofia Kaszowska (2a), Marcin Maciechowski (1a), Jagoda Biłek (1b), Adam Pach (1a) --- kategoria klas IV-VIII:
I miejsce: Lena Jachimowska (7a) Wyróżnienia: Małgorzata Łonyszyn (4a), Michał Zubik (5b)
!!! Zwycięzcom gratulujemy wygranej,
Coroczne uczestnictwo naszej szkoły w obchodach Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, stanowi jeden z elementów polityki sieci Szkół Promujących Zdrowie, do których staramy się przystąpić. Organizatorkami wydarzenia były Panie: Anna Fedyń i Ewelina Krawiec.
|
|
Środa 15.11.2023 || Dodały A. Fedyń i Ewelina K. |
|
|